Grupe

Limbi

Germana de Est

 

gotica* (limbă moartă din secolul IV e.n.)

 

Germana din Vest 1) Anglo-frizona: engleza, frizona şi scoţiana

2) Germano-olandeza

2.1. Germana de jos : saxona de jos (saxona occidentală, saxona de jos din Nord, wetfalian, ostfalian, angrian, germana de jos), brandenburgheza şi mecklemburgheza; olandeza şi flamanda  

2.2. Germana medie: 
1) germana medie: franca ripuară, franca moselană, luxemburgheza, franca renană, hesiana medie, hesiana de jos, hesiana Estului; saxona de sus, saxona de sus din Nord, turingiana, sileziana.

2) germana de sus : germana standard, franca Sudului, franca Estului, bavareza Nordului, bavareza medie, bavareza din Sud, suaba, germana de jos (alsaciana), germana de sus, austro-bavareza, suaba, germana de sus (alsaciana), germana de sus, germana din Valais (walser), vidish şi Pensilfaanisch.

 

Germana din Nord

 

1) islandeza, norvegiana (bokmål + nynorsk) şi feroeza;
2) daneza, suedeza şi gutnisk (gotlandeza).

 

Limbile germanice sunt vorbite de mai mult de 450 milioane de locuitori în întreaga lume, ceea ce corespunde la aproximativ 20% din cei care vorbesc o limbă indo-europeană şi la 8% din limbile globului. Dintre toate limbile germanice (cincisprezece), engleza rămâne limba cea mai importantă cu 322 milioane de locuitori. Ea este urmată de germană (98 milioane) şi de olandeză (20 milioane).

La aceste limbi, trebuie să adăugăm frizona (730 000) şi saxona (10 milioane), vorbită mai ales în Ţările de Jos şi în Germania; pe de altă parte, aceste două limbi şi dialectele lor sunt protejate pe o bază regională a Ţărilor de Jos şi în opt teritorii în Germania. Menţionăm de asemenea luxemburgheza folosită în Marele – Ducat al Luxemburgului, ca şi în provincia din Luxemburg în Wallonia (Belgia).

În ţările scandinave, găsim suprafaţa germanei de Nord cu suedeza (9 milioane), daneza (5,2 milioane), norvegiana cu cele două variante (bokmål: 5 milioane; nynorsk: 726 000), ca şi islandeza (250 000) şi feroeza (50 000) vorbită în Insulele Feroe în Marea Nordului.

În final, pentru germana de jos, adăugăm şi afrikaans (6,3 milioane) vorbită în Africa de Sud şi în Namibia.

Originile limbilor germanice

Limba vorbită la origine de popoarele germanice, atunci când se aflau concentrate în nordul Europei, a fost numită germana comună (sau în germană: Urgermanisch). Această limbă a fost vorbită cu aproximativ 1000 de ani înaintea erei noastre. Avem texte din această limbă, care este pentru limbile germanice ceea ce este latina pentru limbile romanice.

Ignorăm ceea ce era limba de origine («proto-limba»), însă compararea limbilor certificate permite distingerea a trei sub-ansambluri, din cauza fragmentării care a avut loc mai apoi: germana Estului (sau limbile estice), germana Vestului (sau limbile vestice) şi germana Nordului (sau limbile nordice).

Cea mai mare parte a limbilor actuale existau deja atunci când Imperiul Roman a subordonat populaţiile germanice ale Germaniei. Însă aceste limbi precum franca, engleza, frizona, vechea saxonă, vechea limbă nordică etc. dovedeau puţine lucruri, cel mult idiomuri vorbite de câteva triburi deplasate pe teritorii necunoscute. Printre aceste limbi tribale, engleza Anglo-saxonilor s-a implementat cel mai repede în insulele Britanice, aşa cum franca Francilor a dispărut în Galia în beneficiul limbii franceze, însă s-a impus cu naturaleţe în regiunile orientale ale Franţei (Alsacia, Luxemburg, Germania, Elveţia, Austria etc.) pentru a deveni, printre altele, olandeza şi germana. Astfel, anumite limbi au cunoscut destine prodigioase diferite: frizona a rămas o limbă mică, în timp ce engleză a devenit limba cea mai importantă din lume.

Tradoteca®, agenția de traduceri online este specializată în traducerea textelor din limbile germanice. Echipa noastră de traducători nativi dispune de competențe lingvistice și diplome recunoscute pentru a asigura traduceri fidele, rapide şi corecte în/din limba engleză, germană, daneză, suedeză, norvegiană la prețuri competitive. Nu ezitați să ne contactați la 0729 TRADUC, 0729 87 23 82 sau la office@tradoteca.ro